Noutati !

Refrene şi arome de acasă: o seară de mai la “Viitorul Român” '' unde a cantat interpretul George Rotaru

''Trebuie să mărturisesc de la început că arta culinară nu a jucat niciodată un rol principal în viaţa mea mentală. Apreciez, ca toată lumea, o masă concepută cu gust şi pricepere, chiar dacă, adesea, devin bulversată de multiple considerente de ordin nutriţionist, bugetar, ecologic, etic, estetic şi cronologic şi mă rezum la o nevinovată salată. Ca mulţi intelectuali, l-am citit pe Proust, care deduce o întreagă teorie neuro-estetică bazată pe legătura directă dintre receptorii gustului şi mirosului şi arii ale creierului. Înţelesesem, mai mult raţional decît emoţional, că, pentru mulţi oameni, mîncarea devine un factor mnemonic şi afectiv. Cînd însă viaţa m-a împins foarte departe de rădăcini, chiar şi de Bătrînul Continent, am resimţit visceral efectul de conţinut spiritual al lumii materiale pe care Proust îl dădea unei simple madeleine înmuiate in ceai.

Vineri, 28 mai 2010, Societatea “Viitorul Român” a organizat o “Seară de mai” pur românească, găzduită de restaurantul “Dunărea” din Anaheim, California. Invitat a fost cîntăreţul George Rotaru, îndrăgit în România şi adoptat cu bucurie de diaspora americană.

Restaurantul e o oază de gusturi culinare din copilărie, amintind exilatului român de vremuri apuse, atunci cînd mama sau bunica găteau pentru tine în locul care se presupunea că-ţi fusese destinat în lumea asta. Pînă şi aromele subtile, impregnate în pereţi, se pare, mă propulsează, de fiecare dată cînd intru, cu ani în urmă, pe cînd mîncam cu părinţii mei la “Casa Universitarilor” din Iaşi.

Ca de fiecare dată la “Viitorul Român”, membrii diasporei retrăiesc bucuria regăsirii identităţii de ţară, de limbă şi tradiţii, între care bucătăria etnică se înscrie ca ingredient fundamental. Am revăzut, cu acea ocazie, prieteni vechi şi am întîlnit, cu multă plăcere, membri recent adoptaţi de societate. M-a bucurat în mod deosebit şi prezenţa artistului George Rotaru, cu ale cărui cîntece m-am întîlnit în America, el emigrînd din România cu 20 de ani în urmă.

Ca de obicei, seara s-a animat treptat, pe măsură ce solistul ne bucura cu melodii de petrecere, dar şi cu nostalgicele romanţe, favoritele parinţilor, care, o dată cu trecerea anilor şi acumularea amintirilor, încep să ne emoţioneze profund şi pe noi.

Seara a fost deschisă de vicepreşedintele “Viitorului Român”, Virgil Adumitroaie, cu un cuvînt de bun venit pentru cei prezenţi şi mulţumiri adresate Laurei Popa, secretara societăţii şi artizana acelei reuşite seri de mai. Cristian Călugăriţa, preşedintele “Viitorului Român”, a amintit celor prezenţi de variate evenimente de divertisment şi cultură de pe agenda 2010 a societăţii.

Componenţii diasporelor sînt uniţi de o încrengătură de trăsături comune, psihologice şi emoţionale. Cum spuneam la început, ne leagă în special amintirile, care sînt puse în mişcare de stimulente de ordin afectiv. Bucatele “ca la mama acasă” şi refrenele de pe la noi sînt ingredientele de suflet ale unei reuniuni de români, popor sentimental şi nostalgic, cu drag de cîntec şi gurmand din fire. De cîte ori mergem la restaurantul “Dunărea”, ne aşteptăm să savurăm zacuscă şi ciorbă de văcuţă, brînză cu mămăliguţă, salată de vinete şi ciorbă de burtă, în fine, tot ce ne stimulează memoria gustativă şi de care unii sîntem, parţial sau total, frustraţi.

Pe măsură ce meniul se derula (aperitive variate şi delicioase, grătar cu garnitură de murături şi savarine însiropate), stropit cu vinurile podgoriilor nobile cu care ne mîndrim, George Rotaru anima atmosfera cu melodii săltăreţe, din repertoriul românesc sau internaţional. Ringul de dans devenise neîncăpător, horele şi sîrbele noastre alăturîndu-se armonios tango-urilor argentiniene, valsurilor vieneze şi twist-ului autohton. George Rotaru şi-a lansat cel mai recent CD chiar vineri seara şi a mulţumit societăţii “Viitorul Român” pentru cei 20 de ani de amintiri şi constantă colaborare. Programul său s-a constituit într-un tour-de-force de 4 ore, cu doar două pauze de zece minute, George Rotaru demonstrînd afabilitatea şi aplombul unui versat entertainer. Copiii noştri s-au alăturat firesc entuziasmului general, formîndu-şi astfel propriile amintiri frenetice ale unei copilării de culturi concentrice.

Societatea “Viitorul Român” înţelege că momente ca această seară de mai sînt o necesitate sufletească de identitate a fiecărei comunităţi culturale. “Cărarea galbenă” a amintirilor gustative, olfactive, melodice ne reafirmă originar şi ne înduioşează de fiecare dată, cu efectul de “căutare a timpului” scurs al unei madeleine înmuiate în ceai.''

Ca in fiecare an , pe 1 Mai 2010 s-a desfasurat la New York , ''Festivalul Romanilor de pe Browdway'' la care a fost prezent interpretul George Rotaru , dar si Lia Lungu.

Lângă d-na Lia Lungu pe scenă, la toate festivalurile românești de pe Broadway, îl vedem mereu pe solistul George Rotaru, cu vocea sa de rapsod care nu îmbătrânește… Cântă la fel de bine din repertoriul popular, cât și din cel clasic sau din romanțele târzii, o voce caldă plină de reverberații, care aduce clipa trecutului din patina istorică alături de cea a prezentului bucurând inimile românilor. Ce spune rapsodul George Rotaru, la finalul acestui festival de la New York?
Eu vă mulțumesc… celor de la ziarele românești din întreaga Americă! Vă gândiți și la noi interpreții de pe scenă!” Cuvintele sale au fost dublate imediat de un zâmbet larg, după care acesta a continuat: „acum se cântă românește pe Broadway, lumea dansează o sârbă sau o horă românească în această piață din Manhattan, așa cum o auziți chiar acum în acustica străzii, am cântat și eu fiind invitat aici de către dl Ștefan Minovici. În combinație cu muzica populară, se mai cântă muzica de lume sau de masă, pentru că se mănâncă mici, sarmale sau cozonac, se bea o bere fără alcool… deci veselia este pentru toți românii veniți la această sărbătoare.”
Aflat la cea de a XI-a ediție, Festivalul „România” de pe bulevardul Broadway din Manhattan, New York, a devenit deja o tradiție. Inaugurat în anul 2000 nu departe de faimoasa clădire care adăpostește NY Exchange, pe Wall Street, acest festival aduce sub lupa microscopului social american, atât tradițiile culturale și religioase ale românilor, cât și arta culinară, de la Dunăre și până în munții Maramureșului.
Fetivalul a început printr-un salut de bun venit adresat publicului adunat in piața Bowling Green, de către cântăreața de muzică populară Lia Lungu, care în fiecare an este prezentă pe această scenă cântecului, purtând cu mândrie portul nostru popular românesc. Au fost intonate imnele de stat ale României și Stelelor Unite ale Americii de către fanfara Bisericii Baptiste Române din New York, după care au luat cuvântul invitații speciali la acest festival: Simona-Mirela Miculescu – Ambasadorul României de la ONU, Adrian Vieriță – Ambasadorul României la Washington, Andreea Ioana Berechet – Consul General adjunct la New York și Ștefan Minovici – Directorul și organizatorul Festivalului „România”.
Peste întreaga piață din fața National Museum of the American Indian – fostul New York Custom House –  s-a așternut o atmosferă de sărbătoare, de voie bună, de muzică populară pe care s-au jucat hore și sârbe, la care nu s-au sfiit să participe nici turiștii aflați în trecere, dar nici localnicii veniți să guste din bucătăria românească. Au fost serviți mici, sarmale, plăcinte cu caș și cu brânză, ba chiar și faimosul Kürtös Kalács (Colac secuiesc) din Transilvania – care a atras mulți vizitatori, curioși să-i afle gustul dulce de nucă coaptă și scorțișoară.
La finalul zilei de sărbătoare românească pe Broadway, dl Ștefan Minovici a declarat: „acest festival este o reușită pentru că i-a adunat pe toți românii sub zodia unei zile frumoase de primăvară. Am alături colegi și parteneri, cum ar fi Lia Lungu și George Rotaru cărora le mulțumesc pentru efortul depus la realizarea acestui festival. Din păcate, trebuie să spun că acest eveniment nu s-a ridicat la înălțimea pe care aș fi dorit-o… e loc de mai bine… dar totul se datorează situației financiare generale, care este precară în acest moment. Oficialitățile din România, cu excepția Departamentului pentru Românii de Pretutindeni – prin persoana d-lui Secretar de Stat Eugen Tomac-, nu ne-au ajutat sub nici o formă. Succesul festivalului poate fi însă definit prin simplul fapt că ne-am întâlnit, că acest eveniment nu a murit, că există… pe Broadway! An de an auzim balade și doine, muzică populară de simțire românească, în capitala mondială a lumii: New York! Avem motive de satisfacție și motive să fim mândri că suntem români, dar e mult loc și de mai bine.”
---------------------------------------------------------------------------------
GEORGE ROTARU A FOST INVITAT LA ''ZIUA ROMANIEI PE BROADWAY 2009''

Pentru o zi, a fost în luna mai, vestita artera newyorkeză Broadway, în partea sa cea mai importantă - Zona Finaciara – (între Fulton Street şi Battery Park) a vibrat româneşte sub diverse forme: spectacol românesc, exponate de artă, carte roamânească, cultură tradiţională, mâncăruri româneşti, degustări de vinuri.
Cu participarea extraordinară a artiştilor Lia Lungu, Cristina Turcu, George Rotaru şi a Ansamblului de dansuri populare „Banatul”.
Scopurile festivalului sunt:
· Promovarea valorile culturale româneşti cu ajutorul presei scrise, radioului şi televiziunii
· Promovarea imaginii companiilor participante şi a sponsorilor (tipărit: broşuri, audio-video: radio şi televiziune)
· Promovarea pe piaţa americană a produsele şi serviciilor firmelor româneşti participante
· Mediatizarea negocierilor pentru companiile româneşti participante
Istoricul Festivalului „Ziua României la New York
Festivalul a fost organizat pentru prima dată în luna aprilie 1999 de către dl. Ştefan Minovici, fondator şi preşedinte al MIC & Associates, companie de consultanţă de afaceri de pe Wall Street. De atunci Festivalul a devenit o tradiţie şi a crescut cu fiecare ediţie, fiind difuzat live unei audiente de peste 10 milioane Ediţia 2005
Festivalul Ziua României 2005 a fost transmis în direct pe patru continente. Cântăreţii Andra, Nicola şi George Rotaru, împreună cu faimosul ansamblu de dansuri populare „Banatul”, au încântat audienţa. Evenimentul a fost onorat de prezenţa unor personalităţi marcante, printre care Sorin Ducaru - Ambasadorul României la Washington, DC, Mihnea Motoc - Ambasadorul României la ONU, Mihai Naumescu - Secretar de Stat în MAE al României şi Linda Grass - reprezentanta primarului oraşului New York: Rudolph Giuliani.
de telespectatori.

Festivalul a reprezentat cea mai mare adunare a românilor de pe continentul Nord American şi de pretutindeni. Mai mult de 25.000 de turişti, diplomaţi, oameni de afaceri şi alte personalităţi au participat anul acesta la eveniment.

Sâmbătă,pe 2 mai, 2009, inima financiară a oraşului New York a sărbătorit din nou cultura, istoria şi tradiţiile româneşti. Lia Lungu, Loredana Groza, George Rotaru, Branduşa Covalciuc şi grupul „Banatul” au încântat audienţa. De asemenea, si anul acesta, Cătălin Botezatu a prezentat ultima sa colecţie Haute-Couture. Programul a inclus o paradă a costumelor naţionale româneşti. Au fost servite mâncăruri şi băuturi tradiţionale romaneşti. Au fost expuse obiecte de artă folclorică din Transilvania, Moldova, Bucovina, Oltenia şi Maramureş. Numeroase organizaţii româneşti şi americane au prezentat şi promovat produsele şi serviciile
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 EXCLUSIV ! NARGHITA IN MARE AMOR CU GEORGE ROTARU !

Cântăreţul George Rotaru a păstrat în inima sa o amintire specială pentru Narghita, cu care a trăit o poveste de dragoste în perioada anilor 76-80. Cei doi s-au cunoscut la Teatrul de revista din Ploieşti. Primul turneu l-au efectuat împreună după cutremurul din 77, când au strâns bani pentru sinistraţii tragediei respective.
Între cei doi colegi, George şi Narghita a fost la început o prietenie care s-a încheiat cu o frumoasă poveste de amor. După ce au flirtat o perioadă, cei doi artişti s-au îndrăgostit unul de celălalt şi au făcut furori în spectacolele susţinute prin ţară. Narghitei I se spunea Cenuşareasă din Vrancea. Numele ei real este Maria Amarghioalei şi şi-a ales un nume de scenă care o reprezintă cel mai bine şi care, în limba hindi însemna “Cintec pentru cei luminaţi”.
După ce a cucerit o Românie întreaga, a cucerit şi o lume. Norocul i-a surâs Narghitei în anul 1967, când Indira Gandhi, premierul indian a remarcat frumuseţea şi talentul sau în timpul unei vizite efectuate în ţara noastră, la invitaţia lui Nicolae Ceauşescu. Apoi, Indira Gandhi i-a cerut permisiunea acestuia să o ia pe Narghita în India. Aici, româncă şi-a cunoscut idolul, pe celebrul Raj Kapoor, pe care-l văzuse în filmul “Vagabondul” de cel putin 50 de ori.
La câţiva ani de la succesul repurtat peste hotare, Elena Ceauşescu i-a interzis Narghitei să mai iasă din ţară. De atunci, se pare că aceasta a preferat să se retragă într-un con de umbra şi nimeni nu mai ştie nimic de ea, nici măcar colegii ei. Surse din show-biz susţin că nici măcar cel care a iubit-o atât de mult, George Rotaru nu mai ştie nimic de ea de ani buni.
Însă, artistul îşi aminteşte cu mare drag de perioadă în care a cântat alături de celebra Narghita şi a păstrat la loc de cinste afişele spectacolelor şi fotografiile cu aceasta.





De la romante,cantece de dragoste..pana la populara si chiar muzica latino ,George Rotaru,interpreteaza cu dragoste toate genurile muzicale....